23. setkání mladých oftalmologů, 14.-15.6.2024 v Srní

Přihlášky k aktivní účasti zasílejte na csmo@email.cz

Registrace

Stáž v QUEEN´S MEDICAL CENTRE NOTTINGHAM

V druhé polovině května jsem měl možnost absolvovat týdenní stáž na Oční klinice univerzitní nemocnice Queen´s Medical Centre v anglickém městě Nottingham. Stáž a vše kolem bylo organizováno ČSMO s přispěním firmy Pfizer (dříve Pharmacia). Stáž probíhala ve dnech od 19.5.2003 do 23.5.2003 .

Cesta letadlem ČSA proběhla velmi dobře a start i přistání byly velmi klidné a za příjemného počasí. I když jsem na cestě tam neseděl přímo u okna i tak bylo vidět dost z toho, jak je naše země krásná a malebná. ČSA mě příjemně překvapily svými profesionálními službami, které poskytují. Po přistání v Birminghamu kolem 23,00 hodiny nastal malý problém s dopravou do Nottinghamu, nejbližší vlak jel až ráno. Asi po hodině a půl cesty vlakem jsem dorazil v 7,30 ráno do Nottinghamu a do Queen´s Medical Centre. Jde o nemocnici univerzitního typu a přímo v budově nemocnice se nachází i lékařská fakulta.

Ihned po příjezdu se mě velmi mile ujala p. Alison Adair, sekretářka dr. Vernona, se kterým jsem strávil pondělní dopoledne na operačním sále. Operační sály jsou společné pro ORL a oční a celá jednotka se nazývá Eye and Ear Unit. Byl jsem přítomen při několika standardních operacích katarakty. Operační program byl složen asi ze 6 katarakt. Používají stejnou operační techniku s fakoemulzifikací jako u nás (na každém operačním sále Millenium). Převážně aplikují skladatelné měkké nitrooční čočky, techniku I/A většina lékařů provádí jedním přístrojem. Zajímavou byla náročnější operace komplikované katarakty u glaukomatika, kde byly použity Kuglenovy háčky k dilataci miotické zornice. Používají převážně retrobulbární anestezii, kde se i střídají s anesteziologem, který zvládal tuto techniku zcela s přehledem. I instrumentářky se vždy po každé operaci střídají. Kolem 12,30 následuje oběd, na který je vyčleněna asi hodina až hodina a půl. Příjemná byla možnost využít internetové kavárny (pro všechny zaměstnance nemocnice zdarma) pro spojení s domovem a okolním světem. Po obědě jsem strávil odpolední ambulanci opět s dr. Vernonem v jeho glaukomové poradně. Air puff tonometrii používají zásadně pro screening, rutinně používají ke kontrolám vždy pouze aplanační tonometrii a tu považují za nejpřesnější. Téměř již nepoužívají přímou oftalmoskopii, zásadně nepřímou binokulární oftalmoskopii na štěrbinové lampě čočkou Superfield 90 D nebo monokulární nepřímou s předsazenou čočkou 20 D (i bez mydriasy). Velmi výhodné a úsporné se mi zdá použití jednorázových balení kapek pro každého pacienta zvlášť - mydriatikum, anestetikum,....

V úterý jsem se setkal s dr. Gregsonem, lékařem specializujícím se na dětskou oftalmologii a především na šilhání. Ráno a celé dopoledne jsem strávil v jeho společnosti. Nejdříve jsme se automobilem přesunuli do Městské nemocnice v Nottinghamu. Po nastoupení do vozu mě jako spolujezdce překvapila kulatá věc přede mnou, z které jsem vytušil, že se zde jezdí vlevo. Pak již následovalo vyšetřování nedonošených novorozenců v Městské nemocnici. Dr. Gregson si vyrobil svůj vlastní nepřímý binokulární oftalmoskop do brýlové obruby, je velmi malý a skladný ( v podstatě se jedná o větší brýle) a obraz očního pozadí je v něm dobrý. Fotky odrůstajících školáků a jejich děkovné dopisy mě utvrdily v tom, že i přes nízký věk a nízkou porodní hmotnost mohou tyto děti dorůst a žít plnohodnotný život. Pro ošetření ROP používá zásadně diodový laser. Dále jsme pokračovali do jiné části Městské nemocnice - dětské kliniky. Během odpoledne jsme vyšetřovali děti s různými celkovými syndromy. Visus, refrakci vyšetřuje optometrista, rovnováhu očních svalů ortoptistka/ta, opět nepoužívají direktní oftalmoskopii. Měl jsem možnost vidět práci se zmenšeninou štěrbinové lampy do jedné ruky. Dle informací dr. Gregsona doktor vyšetřuje refrakci zásadně skiaskopií v cykloplegii. Tuto základní schopnost se musí naučit každý, nejen optometrista, ale i oční lékař. Odpoledne po malém obědě jsme strávil opět v Medical centre na všeobecných případech.

Ve středu 21.5. jsem strávil opět na operačním sále s dr. Gregsonem, tentokrát byla na programu směs operací, mimo jiné i šilhání. Nejdříve probíhala destrukce corpus ciliare diodovým laserem, dále myektomie dolního šikmého svalu, klasické retropozice a resekce horizontálních svalů i u dospělých a několik operací katarakty. Odpoledne jsem opět strávil v příjemné společnosti dr. Gregsona v dětské ambulanci s malými pacienty se strabismem, glaukomem atd. Vyšetření u lékaře vždy předchází vyšetření u optometristy/tky a ortoptistky/ty (jsou to častěji ženy). Při měření refrakce nepoužívají automatické refraktometry, téměř vždy jde o refrakci skiaskopickou (1% cyklopentolát) a snad ani není povoleno zákonem předepisovat brýle pouze dle automatického refraktometru. Celé vyšetření je nakonec nadiktováno lékařem do diktafonu a přepsáno sekretářkou do PC.

Čtvrtek jsem opět strávil v příjemné pracovní atmosféře na operačním sále s dr. Gregsonem a shlédl jsem několik operací rezidentů, kteří se s hlavním operatérem střídali. Rezident musí před složením závěrečných zkoušek zvládnout celou operaci katarakty. Operace probíhá zcela běžným způsobem, včetně fakoemulzifikace, poprvé jsem viděl mauální I/A, která proběhla zcela bez problémů. Obecně se příliš nezabývají čištěním zadní či přední části kapsuly. Mimo jiné i zkušený rezident zvládl dobře sekundární implantaci IOL po výběru správné PK IOL. Sondáž a průplach slzných cest obecně provádějí až po 9. měsíci věku a to dolním punktem. V celkové narkóze provedou i průplach a tekutinu odsají.

V pátek se mě ujaly ortoptistky, jejichž práce se příliš neliší od práce našich ortoptistických sester.

Angličané příjemní lidé a nezdálo se mi nic pravdy na příznačné anglické rezervovanosti. Nottingham je příjemné malé anglické město s vlastní historií Robina Hooda a Nottinghamského šerifa. K mé smůle provázel celý můj pobyt déšť.

Děkuji především firmě Pfizer (Pharmacia) za laskavý sponzoring mojí stáže a přeji i dalším kolegům mnoho štěstí a úspěchů v jejich oftalomologické práci.

Dr. Tomáš Šumbera
Hradecké oční sanatorium, s r.o. 
Pražská 23
HRADEC KRÁLOVÉ 500 04
tomsula@atlas.cz