Grantová soutěž společnosti ČSRKCH

Deadline přihlášky 25. března 2024

Více info

Stáž v Nottinghamu

Díky velké laskavosti MUDr. Pavly Dohnalové a štědré finanční podpoře firmy Pfizer spol. s r.o. jsem se mohla zúčastnit dvoutýdenní stáže ve Velké Britanii, konkrétně v nemocnici Queen’s Medical Centre v Nottinghamu ve dnech 4.5 – 18.5 2008.

Moje stáž začala jednodenním volnem, protože v pondělí 5.5. měli v Anglii Bank Holiday. Byla to velmi pěkná příležitost k seznámení se s nemocnicí a okolí. Queen’s Medical Center (QMC) se nachází zhruba 40 minut pěšky a 15 minut jízdy autobusem od samotného centra Nottinghamu. Nemocnice je svým uspořádáním velmi podobná Fakultní Nemocnici v Motole. Je to jedna velká rozlehlá budova rozdělená do čtyř bloků pojmenovaných podle světových stran, z toho jeden blok patří místní lékařské fakultě. K East Blocku je připojena ještě jedna budova, která je asi 5-6 let stará a zde se nachází Department of Ophthalmology. Budova, kde také sídlí otorinolaryngologie, se jmenuje Eye& Ear, Nose, Throat Center – zkráceně Eye& ENT Center a je čtyřpodlažní. V přízemí jsou veškeré prostory vyhrazeny ambulancím, při vchodu je malé občerstvení. Ve druhém patře se nachází administrativní zázemí a ambulance. Ve třetím patře je lůžkové oddělení a ve čtvrtém patře se nachází operační sály. Velmi blízko nemocnice přes frekventovanou silnici se nachází komplex University of Nottingham, který je zasazen do krásného parku s přilehlým jezerem. Park je velmi vyhledávaným místem k odpočinku i lidmi žíjícími v blízkém okolí.

V úterý 6.5 jsem poznala velmi ochotnou a vše zařizující asistentku mého školitele Mr. Verona, která se jmenuje Mrs. Alison Adair. Velmi vstřícná dáma s krásnou angličtinou. S její pomocí jsem zařídila vše potřebné k mé stáži a byla jsem představena Mr. Vernonovi, se kterým jsem strávila většinu času mé stáže. V úterý jsem byla s Mr. Vernonem v ambulantní části kliniky a viděla pacienty s glaukomovým onemocněním a s diabetickou retinopatií. Mr. Vernon má kolem sebe tým lidí, skládající se ze 2-3 lékařů a 3-4 optometristů. Nitrooční tenze je měřena pouze aplanačně a vyšetření zadního segmentu je prováděno zásadně jen binokulárně nepřímou oftalmoskopií.

Ve středu jsem byla s jedním z týmu lékařů Mr. Fosse na Macula clinic, kde se zabývají léčením makulární degenerace. Fluorescenční angiografie a OCT scan zajišťují speciálně vyškolení optometristé. Software obsahující FAG vyšetření je k dispozici na jakémkoliv počítači. VPMD je léčena PDT a intravitreálními aplikacemi anti- VEGF. Čekací doba je minimální, aplikace je možná i v den vyšetření, pokud je pacient zdaleka.

Ve čtvrtek jsem opět byla s Mr. Vernonem a jeho týmem. Byl mi velmi sympatický začátek pracovní doby v ambulanci – oficiálně v devět hodin, ale první pacient byl vyšetřen nejdříve v půl desáté. Konec ordinačních hodin byl tak kolem páté až půl šesté. Mr. Vernon je konzultant, který velmi ochotně radí komukoliv. Má velmi hezký a klidný přístup k pacientům. Vše jim ochotně a trpělivě vysvětloval. Vyšetřil i pacienty, kteří neměli příslušné doporučení od praktického lékaře nebo svého optometristy.

Páteční dopoledne jsem byla v Imaging roomu, v místnosti, kde se provádí OCT, FAG vyšetření a barevné fotografie předního a zadního segmentu. A páteční odpoledne jsem se zúčastnila pravidelného semináře s názvem Postgradual teaching afternoon. Kdy mají dva až tři lékaři připravenu přednášku o zajímavých pacientech a nových možnostech léčby.

O víkendu jsem vyrazila do centra a prošla si nedaleko ležící park zvaný Wollaton Park, opět klidná část města.

V pondělí jsem byla opět s Mr. Vernonem a další dny už jsem měla naprosto stejný program jako předešlý týden. Celou stáž jsem tedy strávila v ambulancích. Na operační sál jsem se bohužel nedostala, protože ten den, kdy jsem měla operace shlédnout, musel Mr.Vernon odjet služebně do Londýna.

Stáž byla velkým přínosem pro moji dosavadní a budoucí oftalmologickou praxi, a proto za její uskutečnění ještě jednou musím poděkovat MUDr. Pavle Dohnalové a společnosti Pfizer. Vřele doporučuji mladým i nemladým oftalmologům návštěvu této nemocnice. Pro podrobnější informace mě samozřejmě můžete kontaktovat.

MUDr. Jana Pozlerová 
Oční klinika FN a LF UK 
Sokolská 581, 50005 Hradec Králové

Email:meditchka@email.cz