Grantová soutěž společnosti ČSRKCH

Deadline přihlášky 25. března 2024

Více info

POSTŘEHY ZE STOCKHOLMU

V období od 7.10. do 11.10. 2002 jsem měl možnost zúčastnit se týdenní stáže na oftalmologické klinice ve Stockholmu.

Oční klinika /S:T ERIKG, ÖGON SJUKHUH/ se nachází přímo v centru hlavního města. Je to samostatná budova sloužící jen oftalmologům. Klinika má 6 pater a na každém z nich je řešena určitá oční problematika. /Např. : 4. patro: zadní segment, 5. patro: operační sály, 6. patro: vedení kliniky…/. Nemocnice tohoto druhu je jediná ve Stockholmu. Jinak jsou oční oddělení při státních nemocnicích, v hlavním městě jsou ještě tři soukromá oční centra se zaměřením na operaci katarakty.

PRŮBĚH STÁŽE - MŮJ PRACOVNÍ TÝDEN

V pondělí 7.10. v 9 hod. jsem byl očekáván a mile přivítán Dr. Helen Hamberg. Žádný přesný rozpis stáže, jako u kolegů , kteří byli v Rotterdamu, jsem ale nedostal. Domluvili jsme se, že si prohlédnu celý oční komplex a vyberu si oddělení, která bych chtěl poznat více.

Začal jsem na 4. patře. Toto oddělení je rozděleno na dvě části. Na lůžkovou a ambulantní se specializovanými vyšetřovnami. Provádějí zde LFK u diabetiků, TTT a FDT u VPMD, angiografická vyšetření, je zde i pracovna s OCT. Práce na odborné ambulanci je dobře zorganizovaná. Začíná se v 8 hodin. Pacienti jsou objednáni na přesný čas, na vyšetření má lékař dvacet minut. Dodržuje se polední pauza /mezi 12-13 hod./ a poslední pacient odchází kolem 16.hodiny. Lékař před vyšetřením dostane kartu pacienta s aktuálním visem a NT, jinak všechny informace o pacientovi najde v počítači - anamnézu, průběh onemocnění, provedená vyšetření a dosavadní léčbu. Je zde i poslední nález od praktického lékaře, včetně laboratorních výsledků /glykemie, glykovaný hemoglobin, TK, lipidové spektrum,…/. Lékař vyšetří pacienta na štěrbinové lampě /ev. provede LFK/ a pak ho o všem informuje. Pacienti mají často mnoho dotazů, a to i písemně připravených. Po rozloučení vše lékař namluví na kazetový pásek a sekretářka zaznamená do počítače.

Další den jsem byl na operačních sálech s vitreoretinálními chirurgy. Operují zde dva operační týmy /3-5 lékařů/, které se pravidelně střídají. Operují každý den na 2 sálech při počtu asi 10-12 operací. Preferují celkovou anestezii a operační program mají rozdělen na celý den. Hospitalizace je zpravidla třídenní.

Ve středu jsem byl opět na odborné sítnicové ambulanci, kde probíhaly pooperační kontroly a předoperační vyšetření. Odpoledne zde provádějí angiografická vyšetření a vše mají v režii sestry. Prakticky každý pacient, který projde tímto oddělením, má provedenou FAG /event. ICG/. Lékaři společně hodnotí výsledky 1x týdně v pátek Samozřejmostí je digitální zpracování.

OPERACE KATARAKTY VE ŠVÉDSKU

Nejčastější nitrooční operací je samozřejmě operace šedého zákalu. Na klinice /5. patro/ mají osm operačních sálů, tři z nich jsou určeny pro kataraktu. Operují denně, vždy 3 operatéři. Celkem jich je na klinice asi deset.

Samotná operace je podobná, jak ji známe z našich pracovišť:

  • topická + intrakamerální anestezie
  • nejčastěji horní rohovkový tunel
  • CCC pomocí jehličky a pinzety
  • fakoemulsifikace,
  • implantace měkké IOL /Acrysof/.

    Používaným viskoelastickým materiálem je Healon. FAKO přístroj - Legacy 20 000. Vhodnou IOL si vybírá operatér těsně před operací podle biometrie, kterou má k dispozici na počítači, hned vedle operačního lůžka.

    Většina operací je prováděna ambulantně. Pacient přijde na operační sál v "civilu". Má jen návleky na botách, operační čepici a krátkou bílou op. košili. Po operaci dostane od lékaře recept na kortikosteroid, který kape sestupně 1 měsíc. Oko se nezavazuje, sestra odveze pacienta na sedačce do vkusně zařízené čekárny, kde si může vypít kávu nebo čaj a za půl hodiny odchází domů. Kontrola bývá do 1 týdne po operaci. Objednací doba je asi 3 měsíce.

    Závěrečný den jsem byl s glaukomovým specialistou opět na operačních sálech. Měl jsem možnost sledovat, díky skladbě pacientů, různé operační techniky. Viděl jsem prostou TE, dále TE s užitím mitomycinu, hlubokou sklerektomii s viskokanalostomií a kolagenním implantátem, na závěr transsklerální cyklofotokoagulaci diodovým laserem u NVG.

    Celý týden mě provázela příjemná atmosféra, komunikace se všemi zaměstnanci kliniky byla velmi přátelská a stále se bylo na co dívat, ptát se a diskutovat. Mrzelo mě jen, že jsem nestihl navštívit všeobecné oční ambulance nebo dětské oddělení.

    SHRNUTÍ A SROVNÁNÍ SE STÁŽÍ V ROTTERDAMU

  • Angličtina je zde pro všechny samozřejmostí. Otázka "Do you speak English?" je zcela zbytečná.
  • Všichni zaměstnanci kliniky jsou velmi přátelští a vstřícní.
  • Všude panuje klidná atmosféra, s dostatkem času vymezeným na oběd, vč. krátkých přestávek na kávu.
  • Oboustranně slušné chování mezi lékařem a pacientem, s důrazem na vyčerpávající vysvětlení problému pacientovi.
  • Dobře zorganizovaná práce na ambulancích a na operačních sálech (např. objednávání pacienta na určitý čas).
  • Výborná vybavenost oftalmologickými přístroji i výpočetní technikou, s přehlednou dokumentací o pacientech.
  • Dostatečný počet zdravotnického i administrativního personálu.
  • Stáž na klinice neměla přesný program, stážista si ho může přizpůsobit dle svého zájmu.

    MOJE PRAKTICKÉ INFORMACE O POBYT

    Stockholm je hlavním městem Švédska od roku 1634. Říká se mu také "město na vodě", protože je vybudované na 14 ostrovech v místě, kde se jezero Mälaren spojuje s Baltským mořem (je zde 53 mostů). Počet obyvatel dosahuje necelého 1 milionu, ročně ho však navštíví 4 miliony turistů.

    Dominantou města je Stadshuset (radnice) se stometrovou věží a slavnostní místností, kde jsou předávány Nobelovy ceny. Dalším zajímavých místem je královský zámek v centru města. Za shlédnutí stojí též zajímavé námořní museum Wasa museet, ve kterém je umístěna nejstarší restaurovaná válečná loď z roku 1628, která nikdy nedoplula na širé moře. Potopila se totiž ihned po vyplutí nedaleko přístavu. Její dochovaný vrak byl objeven po více než 300 letech a po rekonstrukci se stal významnou turistickou atrakcí. Moderní dominantou je pak hala Globen, která je vůbec největší víceúčelovou sférickou stavbou na světě (u nás známá především hokejovými zápasy MS).

    Stockholm působí velmi milým a poklidným dojmem, bez dopravním kolapsů. Celé město je protkáno hojně využívanými cyklistickými stezkami.

    Doprava:

    Letecká: Praha-Ruzyně - Stockholm-Arlanda = let trvá 1,45 hod. 
    Letiště je 50 km od centra, dobré spojení autobusem (80 SEK). 
    Stockholm má hustou síť metra, kterým se lze dostat všude. 
    Cestu z místa ubytování na kliniku lze ujít i pěšky za 45 minut (příjemná procházka centrem města).

    Ubytování:

    v soukromí, 4 pokojový byt se společným sociálním zařízením, k dispozici jednolůžkový pokoj s TV, mikrovlnnou troubou, lednicí a varnou konvicí. 
    Po příjezdu do Stockholmu doporučuji použít metro - 3 stanice od hlavního nádraží. Výhodou je také mobilní telefon, kterým se po příjezdu ohlásíte majiteli bytu.

    Stravování:

    vlastní, na klinice je možnost koupě sendvičů (za mého pobytu byla jídelna v rekonstrukci).

    Měna a ceny:

    všude se platí švédskými korunami (SEK). Ceny jsou asi jako u nás, ale v jejich měně (tzn. 3,5x vyšší).

    Oblečení:

    pro pobyt v nemocnici stačí přibalit pouze bílý plášť

     

    Závěrem bych velmi rád poděkoval MUDr. Pavle Dohnalové a firmě PHARMACIA, s jejichž podporou jsem mohl pobyt ve Stockholmu absolvovat. Stáž byla pro mne velkým přínosem.

    MUDr. Jan HRON
    Oční oddělení Klaudiánova nemocnice
    Mladá Boleslav
    jan.hron@szzmb.cz