23. setkání mladých oftalmologů, 14.-15.6.2024 v Srní

Přihlášky k aktivní účasti zasílejte na csmo@email.cz

Registrace

Zpráva o odborné stáži - Stáž Helsinki - 22. - 29.5.2005, Oční klinika, Universitní nemocnice v Meilahti, Finsko


Díky paní doktorce Dohnalové a firmě Pfizer jsem mohla prožít krásný květnový týden ve finských Helsinkách. O Finsku jsem před cestou moc informací neměla, o to více mě překvapilo, jak milí a pohodoví lidé tam žijí. V zemi s 5 214 512 obyvateli na rozloze 337 030 km 2 je život v těsném spojení s přírodou znát na každém kroku. Vždyť i v hlavním městě Helsinkách prakticky jeden krásně udržovaný park navazuje na druhý. Lidé tam chodí posedět, poležet, relaxovat, zasportovat si, pracovat.

Přímý letecký spoj Praha-Helsinki trval 2 hodiny. Už v letadle jsem se seznámila s prvním bezva Finem. Díky němu jsem neměla problém trefit z letiště až do Eurohostelu. Ten se nacházel na poloostrově Katajanokka, blízko přístavu. Nejdůležitějším dopravním prostředkem pro mě byla tramvaj číslo 4, jejíž zastávka byla přímo u Eurohostelu a dovezla mě vždy až k Meilahti University Hospital, cesta trvala asi 25 minut. Oční kliniku jsem našla velmi snadno, i díky instrukcím pana profesora Kivelä, které mi v neděli poslal SMS zprávou. Až poté jsem zjistila, že v Helsinkách není prakticky možné zabloudit, všude se domluvíte anglicky a všude lze dojít pěšky. Docela se to hodilo, neboť např.jeden lístek na tramvaj tam stojí 1,5€, takže zpátky z kliniky jsem většinou chodila pěšky, vždycky kolem nějaké zajímavé památky. Stmívalo se až po 22té hodině, takže času na bloumání krásným městem bylo dost a dost.

Pondělí jsem celé strávila s panem profesorem Kivalä. Pan profesor je specialistou na oční nádory a hned první den jsem mu mohla asistovat u implantace radioaktivní destičky s rutheniem na skléru u pacienta s nitroočním nádorem. S touto metodou mají velmi dobré zkušenosti, díky ní významně poklesl počet enukleací. Odpoledne jsem s panem profesorem byla v jeho poradně pro oční nádory. Pacientovi se věnuje minimálně půl až třičtvrtě hodiny, po krátké konverzaci o životě sám vyšetří visus, přední i zadní segment, event.provede ultrazvuk či foto. Poté zhodnotí veškerá vyšetření, rozloučí se s pacientem podáním ruky a nález nadiktuje na diktafon. Za celé odpoledne vyšetřil 7 pacientů, končili jsme kolem šesté hodiny.

Druhý den jsem byla s paní doktorkou Ess, specialistkou na přední segment. Dopoledne jsem s ní byla v její poradně pro onemocnění předního segmentu a poté jsem viděla několik operací katarakty. Zaujalo mě, že pacient se na sál zásadně nepřevléká a za místní znecitlivění je zodpovědný anesteziolog, který je přítomný u každé operace. Není také výjimkou, že pacientovi odoperují obě oči pro kataraktu při jednom sezení.

Třetí den byl pro mě velice příjemný a velice poučný. Mojí průvodkyní byla paní doktorka Summanen, specialistka na zadní segment. Jejím přičiněním jsem poprvé v životě bezpečně viděla intraretinální mikrovaskulární abnormality u diabetiků. Učila mě dívat se na diabetickou retinopatii biomikroskopicky na štěrbinové lampě s použitím zeleného, bezčerveného světla. Zaujalo mě též, že je-li třeba, FAG a ICG vyšetření dělají při jednom sezení, z jednoho vpichu.

Čtvrtek byl ve znamení glaukomu. S paní doktorkou Pusco jsem byla v glaukomové poradně a poté jsem byla přítomna CCK- používají diodový laser, energie 0,4W, délka aplikace 10s, 15-18 bodů. Odpoledne jsem strávila s panem doktorem Mrenou, který mě učil základům skiaskopie. Na klinice nemají autorefraktometry, refrakci měří pouze skiaskopicky. Nitrooční tlak měří pouze aplanačně.

Poslední den jsem strávila ve strabologické poradně s Dr. Lindberg. Ortoptický a pleoptický status vyšetřuje ortoptista, což trvá asi 1 hodinu, nazkouší prismata, až poté se dostane pacient k lékaři.

Na tomto místě bych chtěla poděkovat personálu Oční kliniky Universitní nemocnice v Helsinkách za velmi vlídné přijetí a velmi přátelský přístup.

Co se týče vzdělávání lékařů a organizace práce, atestaci mají jednu po 5 letech, lékař poté může bez problémů pracovat v jakémkoliv státu Evropské unie. Práci na klinice kombinují s prací v soukromých ordinacích. Léky si pacient platí v lékárně celé, zpět pak od pojišťovny dostane asi 40 % ceny léku. Vyšetření v soukromé oční ordinaci pacient též musí celé zaplatit, zpět od pojišťovny pak dostane 50 %.

Závěrem bych ještě jednou chtěla poděkovat paní doktorce Dohnalové a firmě Pfizer za skvělé organizační zajištění mé stáže ve Finsku.

Jana Nekolová