Grantová soutěž společnosti ČSRKCH

Deadline přihlášky 25. března 2024

Více info

Zpráva ze zahraniční stáže na Oční klinice v Helsinkách - Univerzitní nemocnice Meilahti, Finsko (24. - 24.5.2010)

Úvodem bych chtěla poděkovat paní doktorce Dohnalové a také firmě Pfizer, díky kterým jsem mohla strávit krásný a velmi zajímavý týden na Oční klinice univerzitní nemocnice v Helsinkách.

Před odletem do Finska jsem měla možnost pročíst si zprávy mých kolegů uveřejněných na stránkách Společnosti mladých oftalmologů. Díky nim jsem měla alespoň rámcovou představu o tom, co mě v Helsinkách čeká. Musím říct, že skutečnost předčila moje očekávání.

V nemocnici mě velmi srdečně přivítal pan prof. Kivelä, přednosta Oční kliniky Univerzitní nemocnice Helsinky, společně s paní sekretářkou. Mojí průvodkyní v rámci kliniky, města i finského způsobu života byla během celého týdne paní Lottonen, technická podpora kliniky a pravá ruka pana profesora.

Pan profesor mně vytvořil harmonogram pobytu na jeho klinice, díky kterému jsem měla velmi rozmanitý a na zážitky bohatý týden. V pondělí jsem byla s panem profesorem, specialistou na oční tumory, na operačním sále. Zde jsem také měla možnost účastnit se několika operací předního segmentu (katarakta, překrytí rohovky amniovou membránou, corneal cross-linking, implantace radioaktivní destičky s rutheniem na skléru). Následující dny jsem strávila se specialisty v oblasti předního segmentu, glaukomu a vitreoretinální problematiky. Velmi zajímavý byl jednodenní pobyt na všeobecných ambulancích. Zde mně překvapila především výborná organizace práce a systém, v jakém jsou školeni v praxi rezidenti. Ve srovnání s prací lékaře v České republice se věnuje finský lékař mnohem méně administrativní činnosti a velkou úsporu času představuje také diktování nálezu na diktatofon.

Stáž na klinice byla velmi zajímavá a příjemná především díky přátelskému a obětavému přístupu všech finských kolegů, se kterými jsem měla tu čest se osobně setkat.

Na kliniku jsem docházela každý den asi 30 minut pěšky z hotelu, kde jsem byla ubytovaná. Helsinky jako město mě nadchly, neboť jsou plné rozlehlých parků a cyklostezek, kde jsem každý den po práci mohla relaxovat. Během týdne jsem také navštívila několik významných památek hlavního města, včetně nádherného přístavu a ostrovní vojenské pevnosti.

Možnost pobytu na zahraniční klinice představuje pro mladého oftalmologa velmi dobrou zkušenost a také atraktivní způsob, jak si rozšířit oftalmologické obzory. Ještě jednou tedy velký dík Společnosti mladých oftalmologů (jmenovitě paní doktorce Dohnalové) a společnosti Pfizer, bez jejíž podpory by byla podobná stáž pro mladého lékaře obtížně realizovatelná.

MUDr. Jana Ingrová (roz. Hřebcová), Ph.D.
Klinika nemocí očních a optometrie
Fakultní nemocnice u sv.Anny, Brno